MD
Maria de Lurdes Nunes Enes Dapkevicius
dapkevicius, maria de lurdes nunes enes | maria dapkevicius | maria de lurdes enes dapkevicius
Maria de Lurdes Nunes Enes Dapkevicius. Concluiu o(a) Doutoramento em Biotecnologia, Nutrição e Tecnologia Alimentar em 2002 pelo(a) Wageningen Universiteit, Doutoramento em Ciências Agrárias em 2012 pelo(a) Universidade dos Açores e Licenciatura em Ciências Agrárias - Produção Animal em 1987 pelo(a) Universidade dos Açores.
Entidades de I&D
FCAA - Faculdade de Ciências Agrárias e do Ambiente
IITAA - Instituto de Investigação em Tecnologias Agrárias e do Ambiente
Perfis Externos
Áreas de Conhecimento
Entidades Financiadoras
Fundação para a Ciência e Tecnologia
Partilhar este perfil:
de 144 Publicações
Valorization of Winemaking By-Products as a Novel Source of Antibacterial Properties: New Strategies to Fight Antibiotic Resistance
2331
Silva, Adriana; Silva, Vanessa; Igrejas, Gilberto; Gaivão, Isabel; Aires, Alfredo; Klibi, Naouel; Enes Dapkevicius, Maria de Lurdes; et al
Molecules
Escherichia coli as Commensal and Pathogenic Bacteria among Food-Producing Animals: Health Implications of Extended Spectrum ß-Lactamase (ESBL) Production
2239
Ramos, Sónia; Silva, Vanessa; Dapkevicius, Maria de Lurdes Enes; Caniça, Manuela; Tejedor-Junco, María Teresa; Igrejas, Gilberto; Poeta, Patrícia
Animals
Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Vol. II
Unveiling Antibiotic Resistance, Clonal Diversity, and Biofilm Formation in E. coli Isolated from Healthy Swine in Portugal
2024
Silva, Adriana; Silva, Vanessa; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Azevedo, Mónica; Cordeiro, Rui; Pereira, José Eduardo; Valentão, Patrícia; et al
Pathogens
Antibiotic Resistance and New Antimicrobial Drugs
2023
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Frontiers in Cellular and Infection Microbiology
Antibiotic resistance in environmental and cheese Enterococcus faecalis isolated in the Azores
2023
Câmara, S
XV Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Avaliação da prevalência de bactérias patogénicas implicadas em mastites a partir do leite do primeiros jatos numa exploração bovina leiteira com ordenha móvel
2023
Melo, Ana Margarida; Gomes, Júlia; Barros, João Luís Fagundes; Pereira, Ana Margarida; Pinto, Carlos Augusto; Vouzela, Carlos; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
ZOOTEC 2023 - Portugal
Ciência Vitae
Avaliação da prevalência e resistência a antibióticos de estafilococos isolados a partir do leite dos primeiros jatos numa exploração bovina da Ilha Terceira (Açores)
2023
Fernandes, Margarida; Gomes, Júlia; Pereira, Ana Margarida; Pinto, Carlos Augusto; Rosa, Henrique José Duarte; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
ZOOTEC 2023 - Portugal
Ciência Vitae
Avaliação da prevalência, virulência e resistência a antibióticos de estafilococos no leite dos primeiros jatos de vacas de uma exploração bovina leiteira da Ilha Terceira
2023
Barros, João Luís Fagundes; Pereira, Ana Margarida; Gomes, Júlia; Rosa, Henrique José Duarte; Fagundes, Vanessa; Pinto, Carlos Augusto; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
ZOOTEC 2023 - Portugal
Ciência Vitae
Brachybacterium atlanticum sp. nov., a novel marine bacterium isolated from the Atlantic Ocean
2023
de Castro, Inês; Ribeiro, Susana; Oliveira, Vanessa; Coelho, Francisco J
International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology
Caracterização preliminar de bactérias do ácido láctico isoladas de silagens de erva e de milho produzidas na Ilha Terceira (Açores)
2023
Rosa, Marco; Gomes, Júlia; Borba, Alfredo; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
ZOOTEC 2023 - Portugal
Ciência Vitae
Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology
Microbial communities in Icelandic and Azorean lava tubes and the speleothem biosignatures they pepetrate
2023
Kopacz, N
Life in the sub-surface: Habitats, Species, Metabolism and Survival Strategies
Ciência Vitae
Microbial life in sub-surface field sites on the Azores
2023
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Life in the sub-surface: Habitats, Species, Metabolism and Survival Strategies
Ciência Vitae
Milk to cheese - phenotypic profiles of antibiotic resistance in coagulase-positive staphylococci
2023
Barros, João Luís Fagundes; Pereira, Ana Margarida; Câmara, Sandra P
73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science
Ciência Vitae
Unveiling antibiotic resistance, clonal diversity, and biofilm formation in E. coli for safer pork production
2023
Silva, Vanessa; Dapkevicius, Maria de Lurdes Enes; Azevedo, Mónica; Cordeiro, Rui; Valentão, Patricia; Falco, Virgilio; Igrejas, Gilberto; Caniça, Manuela; Poeta, Patricia
Xylella fastidiosa: A Glimpse of the Portuguese Situatio
2023
Loureiro, Talita; Mesquita, Maria Manuel; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Serra, Luís; Martins, Ângela; Cortez, Isabel; Poeta, Patricia
Microbiology Research
Ciência Vitae
Xyllela fastidiosa: an updated review
Alternative pathways for hydrogen sink originated from the ruminal fermentation of carbohydrates: Which microorganisms are involved in lowering methane emission?
2022
Ana Margarida Pereira; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Alfredo Emílio Silveira de Borba
Animal Microbiome
Animal Food's Lactic Acid Bacteria
Application of Lactic acid Bacteria in Food Preservation and Fermentation
Arthropods are the source of genetically diverse enterococci
2022
Sgardioli, Bruna; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Borges, PAV; Whipple, R
23rd International Lake Arrowhead Microbial Genomics
Ciência Vitae
Assessment of autochthonous lactic acid bacteria as starter cultures for improved manufacture of Pico cheese using a cheese model
2022
Sandra Paula de Aguiar e Câmara; Cristiana Maduro Dias; Leandra Rocha; Airidas Dapkevicius; Henrique José Duarte Rosa; Alfredo Emílio Silveira de Borba; Maria da Graça Silveira; F
International Dairy Journal
Enterococci in Dairy Products
2022
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Sgardioli, Bruna; Câmara, Sandra P
Scholarly Community Enciclopedia
Ciência Vitae
Inibição de Pseudomonas aeruginosa por óleos essenciais obtidos de diferentes partes de Cryptomeria japonica
2022
Arruda, Filipe; Lima, Ana; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Gomes, Júlia; Baptista, José; Rosa, J
X Jornadas Florestais da Macaronésia
Ciência Vitae
Who's there and what they are doing? - using molecular biology tools to understand bacterial communities
2022
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
1.º Encontro de Biotecnologia Marinha, Okeanos, Universidade dos Açores
Ciência Vitae
Antimicrobial Resistance Genes and Diversity of Clones among Faecal ESBL-Producing Escherichia coli Isolated from Healthy and Sick Dogs Living in Portugal
As três razoões para os açorianos aderirem à vacinação contra a COVID-19
2021
Vieira, Maria Helena; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Diário Insular
Ciência Vitae
Ciências Experimentais - uma abordagem para um ensino mais ativo
2021
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Lima, Maria Teresa Ribeiro
Congresso Pedagógico da Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto
Ciência Vitae
Current Trends of Enterococci in Dairy Products: A Comprehensive Review of Their Multiple Roles
Evaluation of autchthonous lactic acid bacteria as starter cultures for manufacture of Pico cheese - assessment in a cheese model
2021
Câmara, Sandra P
XV Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Genetic determinants of antimicrobial resistance in enterococci from the Azores
2021
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Sgardioli, Bruna; Câmara, S
IC2AR 2021 - 4th International Caparica Congress in Antibiotic Resistance
Ciência Vitae
Genomic and Metabolic Characteristics of the Pathogenicity in Pseudomonas aeruginosa
2021
de Sousa, Telma; Hébraud, Michel; Dapkevicius, Maria L
International Journal of Molecular Sciences
Microbes and inhospitable environments: clues from bacterial life inside Azorean lava tubes
2021
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
The Quest for Extraterrestrial Life: Why Does It Matter?
Ciência Vitae
Microbial diversity in Azorean lava tubes
2021
Gabriel, Cristina Riquelme; Hathaway, Jennifer J
II Encontro Ibérico de Biologia Subterrânea
Ciência Vitae
Multidrug-resistant Klebsiella pneumoniae harboring extended spectrum ß-lactamase encoding genes isolated from human septicemias
2021
Isabel Carvalho; Iddya Karunasagar; Nadia Safia Chenouf; José António Carvalho; Ana Paula Castro; Vanessa Silva; Rosa Capita; et al
PLOS ONE
Role of Exposure to Lactic Acid Bacteria from Foods of Animal Origin in Human Health
Role of Lactic Acid Bacteria from Animal Products in Human Health - One Health Perspective
2021
Miranda, Carla; Igrejas, Gilberto; Camara, Sandra Paula de Aguiar e; Dapkevicius, Maria de Lurdes Enes; Poeta, Patricia
Artisanal Pico cheese as reservoir of Enterococcus species possessing virulence and antibiotic resistance properties: implications for food safety
Enterococci, from Harmless Bacteria to a Pathogen
2020
Ramos, Sónia; Silva, Vanessa; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Igrejas, Gilberto; Poeta, Patrícia
Characterization and antimicrobial activity of marine bacteria isolates
2019
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
PhyBa_CO2 Workshop I - IITAA/UAc
Ciência Vitae
Potential of lactic acid bacteria from Pico cheese for starter culture development
2019
SC Câmara; A Dapkevicius; C Riquelme; RB Elias; CCG Silva; FX Malcata; MLNE Dapkevicius
Food Science and Technology International
Physicochemical, biochemical, microbiological and safety aspects of Pico cheese: Assessment throughout maturation and on the final product
2017
Sandra P A Câmara; Airidas Dapkevicius; Henrique J D Rosa; Célia C G Silva; F Xavier Malcata; Maria L N Enes Dapkevicius; Dapkevicius, Maria
International Journal of Dairy Technology
Biotechnological potential of Actinobacteria from Canadian and Azorean volcanic caves
2016
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Applied Microbiology and Biotechnology
Ciência Vitae
Genetic diversity, safety and technological characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal Pico cheese
2016
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Food Microbiology
Ciência Vitae
Lactic acid bacteria in Pico cheese: assessment of biodiversity by culture-dependent and culture-independent methodologies
2016
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Câmara, Sandra P
XII Encontro de Química dos Alimentos - Disponibilidade, valorização e inovação: uma abordagem multidimensional dos alimentos
Ciência Vitae
O microbiota extremófilo dos campos de fumarolas e algares da área RAMSAR da Ilha Terceira
2016
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Wetland Processses and Dynamics: an Approach to Peatland Restoration
Ciência Vitae
Actinobacterial Diversity in Volcanic Caves and Associated Geomicrobiological Interactions
2015
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Gabriel, Cristina Riquelme; Hathaway, J
Frontiers in Microbiology
Ciência Vitae
Cave microbial community composition in oceanic islands: Disentangling the effect of different colored mats in diversity patterns of Azorean lava caves
Characterization of the bacterial biodiversity in Pico cheese (an artisanal Azorean food)
2015
Riquelme, Cristina; Câmara, Sandra; Enes Dapkevicius, Maria de Lurdes N
International Journal of Food Microbiology
Ciência Vitae
Control of Listeria monocytogenes in fresh cheese using protective lactic acid bacteria
2015
Coelho, M
International Journal of Food Microbiology
Ciência Vitae
Erratum to:Diversity of Ammonia Oxidation (amoA) and Nitrogen Fixation (nifH) Genes in Lava Caves of Terceira, Azores, Portugal[Geomicrobiology Journal, (2015), 31, 3, 221-235, DOI: 10.1080/01490451.2012.752424]
Propriedades tecnológicas e probióticas das bactérias isoladas do queijo do Pico
2015
Silva, Celia Costa Gomes; Ribeiro, Susana; Coelho, Márcia Costa; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
UAciência
Ciência Vitae
Queijo de S. Jorge e Queijo do Pico
2015
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Celia Costa Gomes; Vouzela, Carlos
Guia de Queijos de Portugal
Ciência Vitae
Short communication: Latin-style fresh cheese enhances lactic acid bacteria survival but not Listeria monocytogenes resistance under in vitro simulated gastrointestinal conditions
2015
SILVA, CCG; Domingos-Lopes, M
Journal of Dairy Science
Ciência Vitae
Cavidades vulcânicas e ecossistemas subterrâneos dos Açores: património natural a proteger
2014
Riquelme, Cristina; Brunet, R
Pingo de Lava
Ciência Vitae
Challenges in assessing color and spatial distribution of bacterial mats in lava cavities
2014
Riquelme, Cristina; Cardoso, Pedro; Rigal, F
EPIA 2013 - XVI Portuguese Conference on Artificial Intelligence
Ciência Vitae
Comparison of Bacterial Diversity in Azorean and Hawai'ian Lava Cave Microbial Mats
2014
Hathaway, Jennifer J
Geomicrobiology Journal
Ciência Vitae
Diversity of Ammonia Oxidation ( amoA ) and Nitrogen Fixation ( nifH ) Genes in Lava Caves of Terceira, Azores, Portugal
2014
Hathaway, Jennifer J
Geomicrobiology Journal
Ciência Vitae
Latin-style fresh cheese enhances probiotic strains survival in the gastrointestinal tract
2014
Silva, Celia Costa Gomes; Magalhães, Vanessa; Coelho, Márcia Costa; Domingos-Lopes, Marina Filipa Paixão ; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Rosa, Henrique José Duarte
11th Symposium on Lactic Acid Bacteria, FEMS
Ciência Vitae
Processo para a produção de um queijo fresco probiótico
2014
SILVA, CCG; Ribeiro, S
Ciência Vitae
Technological properties of bacteriocin-producing lactic acid bacteria isolated from Pico cheese an artisanal cow's milk cheese
2014
Ribeiro, S
Journal of Applied Microbiology
Ciência Vitae
Virulence factors and antibiotic resistance in lactic acid bacteria from Pico cheese
2014
Câmara, S
11th Symposium on Lactic Acid Bacteria, FEMS
Ciência Vitae
Biotechnological potential of Azorean extremophilic communities: search for novel antibiotics
2013
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
3rd Biotechnology Workshop, CBA-UAc
Ciência Vitae
Cave Biofilms and Their Potential for Novel Antibiotic Discovery
2013
Lurdes N
Cave Microbiomes: A Novel Resource for Drug Discovery
Ciência Vitae
Characterization of bacteriocin-like substances produced by Enterococcus strains isolated from a traditional Azorean cheese
2013
Costa, M
Summer Conference 2013 - Society for Applied Microbiology (SfAM)
Ciência Vitae
Control of Listeria monocytogenes in fresh cheese using non-starter lactic acid bacteria isolated from a traditional Azorean cheese
2013
SILVA, CCG; Costa, Márcia C
Summer Conference 2013 - Society for Applied Microbiology (SfAM)
Ciência Vitae
Estudo do potencial probiótico de bactérias do ácido láctico isoladas a partir de queijo do Pico
2013
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
I Congresso para a Ciência e Desenvolvimento dos Açores - Crise, Território e Paisagem - ACDA
Ciência Vitae
Identification of non-starter lactic acid bacteria isolated from Pico cheese
2013
Domingos Lopes, M
Summer Conference 2013 - Society for Applied Microbiology (SfAM)
Ciência Vitae
Influência de uma matriz - queijo fresco, na resistência ao trânsito gastrointestinal das bactérias do ácido láctico
2013
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
I Congresso para a Ciência e Desenvolvimento dos Açores - Crise, Território e Paisagem - ACDA
Ciência Vitae
Pyrosequencing as a tool for evaluating the bacterial biodiversity in cheese: study of Pico cheese microflora
2013
Riquelme, C
Summer Conference 2013 - Society for Applied Microbiology (SfAM)
Ciência Vitae
Queijo do Pico artesanal: caracterização da sua microflora nativa e contributo para a melhoria da sua qualidade
2013
Câmara, Sandra P
Jornadas Ciência nos Açores - Que futuro?
Ciência Vitae
Revelar tesouros do património natural dos Açores: riqueza genética dos microrganismos de ambientes extremos
2013
Riquelme, Cristina; Louvado, Antonio; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Jornadas Ciência nos Açores - Que futuro?
Ciência Vitae
Technological properties of a bacteriocin producer strain of Lactococcus lactis isolated from a traditional cheese
2013
Costa, Márcia C
Summer Conference 2013 - Society for Applied Microbiology (SfAM)
Ciência Vitae
Unravelling treasures from the natural heritage of the Azores: genetic richness of microorganisms from extreme environments
2013
Gabriel, Cristina Riquelme; Louvado, Antonio; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
I Congresso para a Ciência e Desenvolvimento dos Açores - Crise, Território e Paisagem - ACDA
Ciência Vitae
Avaliação da higiene e da segurança microbiológica do Queijo do Pico (DOP)
2012
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Câmara, Sandra Paula de Aguiar e; Dapkevicius, Airidas; Silva, Celia Costa Gomes
XI Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade dos Alimentos: Novos Desafios
Ciência Vitae
Identification and characterization of autochthonous lactic acid bacteria from Pico cheese with potential as starter cultures
2012
Câmara, Sandra P
XI Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade dos Alimentos: Novos Desafios
Ciência Vitae
Isolation and characterization of bacteriocins produced by lactic acid bacteria
2012
Ribeiro, Susana; Costa, Márcia C
XI Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade dos Alimentos: Novos Desafios
Ciência Vitae
Life in Earth’s Lava Caves: Implications for Life Detection on Other Planets
2012
Northup, Diana E; Hathaway, Jennifer J
Life on Earth and other Planetary Bodies
Ciência Vitae
Technological characterization of bacteriocin producing strains isolated from a traditional cheese
2012
Ribeiro, S
11º Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Utilização de duas estirpes de bactérias do ácido láctico com propriedades anti-listéria e anti-clostrídio no fabrico de queijo fresco
2012
Costa, Márcia C
XI Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade dos Alimentos: Novos Desafios
Ciência Vitae
Volcanic caves: priorities for conserving the Azorean endemic troglobiont species
2012
Borges, Paulo; Cardoso, Pedro; Amorim, Isabel; Pereira, Fernando; Constância, João; Nunes, João; Barcelos, Paulo; et al
International Journal of Speleology
Ciência Vitae
Antimicrobial activities of lactic acid bacteria from Azorean cheese
2011
Ribeiro, Susana; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Dapkevicius, Airidas; Silva, Celia Costa Gomes
10th Symposium on Lactic Acid Bacteria, Egmond aan Zee
Ciência Vitae
Antimicrobial activities of lactic acid bacteria from Azorean cheese (Pico Cheese, PDO)
2011
Ribeiro, S
10th Symposium on Lactic Acid Bacteria
Ciência Vitae
Caracterização polínica de méis de diferentes origens florais e relação com a sua composição em ácidos orgânicos
2011
Domingos Lopes, M
XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
Ciência Vitae
Comparison of microbial biodiversity in Azorean lava tubes according to human impact
2011
Riquelme, Cristina; Hathaway, Jennifer J
4th Congress of European Microbiologists, FEMS
Ciência Vitae
Enzymatic profile and aroma production in lactic acid bacteria isolated from traditional cheeses
2011
Ribeiro, S
XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
Ciência Vitae
Grutas dos Açores: refúgios de biodiversidade
2011
Gabriel, Rosalina; Borges, Paulo A
II Encontro Ibérico de Biologia Subterrânea
Ciência Vitae
Lava Cave Microbial Communities Within Mats and Secondary Mineral Deposits: Implications for Life Detection on Other Planets
2011
Northup, DE; Melim, L
Astrobiology
Ciência Vitae
Marcadores bioquímicos de patogenicidade em bactérias do ácido láctico
2011
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
Ciência Vitae
Technological characterization of lactic acid bacteria isolated from a traditional Azorean Cheese (Pico Cheese)
2011
Câmara, S
10th Symposium on Lactic Acid Bacteria, Egmond aan Zee
Ciência Vitae
Techological characterization of lactic acid bacteria isolated from a traditional Azorean Cheese (Pico Cheese)
2011
Câmara, Sandra P
10th Symposium on Lactic Acid Bacteria, Egmond aan Zee
Ciência Vitae
Novel bacterial diversity in lava tubes in the Azores, New Mexico and Hawai'i
2010
Northup, Diana E; Hathaway, Jennifer J
110th General Meeting of the American Society for Microbiology (ASM)
Ciência Vitae
O desafio da resistência aos antibióticos. Pesquisas em curso na Universidade dos Açores
2010
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Congresso Internacional das Ciências e Tecnologias da Saúde - Cooperação e Desenvolvimento na Macaronésia
Ciência Vitae
Preliminary screening of sulfur vents for antibiotic-producing microorganisms
2010
Riquelme, Cristina; Varela, Ana Rita; Moselhy, Mohamed A
8th International Congress on Extremophiles of the International Society for Extremophiles
Ciência Vitae
Avaliação da incidência de Salmonella e de Listeria monocytogenes em carcaças de frango da Ilha Terceira (Açores)
2009
Vouzela, Carlos; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
IX Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade e sustentabilidade: uma abordagem integrada
Ciência Vitae
Biodiversidade do Queijo do Pico. Bactérias lácticas
2009
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Dapkevicius, Airidas; Silva, Celia Costa Gomes; Rego, Oldemiro A
IX Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade e sustentabilidade: uma abordagem integrada
Ciência Vitae
Composição em ácidos orgânicos de méis provenientes de diferentes regiões
2009
Domingos-Lopes, Marina Filipa Paixão ; Dapkevicius, A
IX Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Contributo para a sustentabilidade do queijo do Pico (DOP). Análise de parâmetros físico-químicos e sensoriais
2009
Dapkevicius, Airidas; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Celia Costa Gomes
IX Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade e sustentabilidade: uma abordagem integrada
Ciência Vitae
Elementos vestigiais no mel dos Açores
2009
Rodrigues, António Félix; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Freitas, M
IX Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade e sustentabilidade: uma abordagem integrada
Ciência Vitae
Microbial ecology of traditional Azorean sourdough starters - first approach
2009
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Celia Costa Gomes; Dapkevicius, Airidas; Callejo-González, M
VIII Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Microorganisms isolated from Azorean lava tubes have antimicrobial activity towards food-borne pathogens
2009
Varela, Ana Rita; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Northup, Diana E
IX Encontro de Química dos Alimentos - Qualidade e sustentabilidade: uma abordagem integrada
Ciência Vitae
Biodiversity of lactic acid bacteria in Queijo do Pico (PDO)
2008
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Dapkevicius, Airidas; Silva, Célia Costa Gomes da; Rosa, Henrique José Duarte; Rego, Oldemiro A
1.ªs Jornadas Científicas do Instituto de Biotecnologia e Biomedicina dos Açores
Ciência Vitae
Caracterização dos méis açorianos: actividade antioxidante e composição em ácidos orgânicos
2008
Domingos-Lopes, Marina Filipa Paixão ; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Célia
1.ªs Jornadas Científicas do Instituto de Biotecnologia e Biomedicina dos Açores
Ciência Vitae
Contributo para a valorização do Queijo do Pico (DOP)
2008
Dapkevicius, Airidas; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Celia Costa Gomes
XVII Congresso de Zootecnia - Desenvolvimento Sustentável das Regiões
Ciência Vitae
Honey bioactivity: antimicrobial activity against Staphylococcus aureus
2008
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Fortuna, Andreia; Silva, Célia Costa Gomes da
1.ªs Jornadas Científicas do Instituto de Biotecnologia e Biomedicina dos Açores
Ciência Vitae
Impacto da Salmonella e Listeria monocytogenes em carcaças de frango da Ilha Terceira (Açores)
2008
Vouzela, Carlos; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
1.ªs Jornadas Científicas do Instituto de Biotecnologia e Biomedicina dos Açores
Ciência Vitae
Parâmetros físicos e bioquímicos do queijo do Pico (DOP). 1. Sua relação com as preferências dos consumidores
2008
Dapkevicius, Airidas; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Celia Costa Gomes; Rosa, Henrique José Duarte; Rego, Oldemiro A
1.ªs Jornadas Científicas do Instituto de Biotecnologia e Biomedicina dos Açores
Ciência Vitae
Prevalência de Salmonella e de Listeria monocytogenes em carcaças de frango da Ilha Terceira (Açores)
2008
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Vouzela, Carlos
XVII Congresso de Zootecnia - Desenvolvimento Sustentável das Regiões
Ciência Vitae
Understanding Underground Biodiversity in the Azores - a perspective
2008
Câmara, Sandra P
1.ªs Jornadas Científicas do Instituto de Biotecnologia e Biomedicina dos Açores
Ciência Vitae
Valorização do mel - estudo do seu potencial bioativo
2008
Silva, Célia Costa Gomes da; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Dapkevicius, Airidas
XVII Congresso de Zootecnia - Desenvolvimento Sustentável das Regiões
Ciência Vitae
Caracterização da proteólise durante a maturação do queijo do Pico
2007
Dapkevicius, Airidas; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Moreira, S
VIII Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Correlação entre o conteúdo em fenol de méis portugueses e a respetiva atividade antioxidante e inibição do escurecimento enzimático em polpa de banana e pêra
2007
Silva, Celia Costa Gomes; Dapkevicius, Airidas; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
VIII Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
PRESERVATION OF BLUE-JACK MACKEREL (TRACHURUS PICTURATUS BOWDICH) SILAGE BY CHEMICAL AND FERMENTATIVE ACIDIFICATION
2007
ENES DAPKEVICIUS, MARIA L
Journal of Food Processing and Preservation
Ciência Vitae
Perfil microbiológico do Queijo do Pico ao longo da maturação
2007
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Imperatori, M
VIII Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
First approach to the comparison of the bacterial flora of two visited caves in Terceira Island, Azores, Portugal
2006
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Gabriel, Rosalina; Câmara, Sandra P
XII Symposium on Vulcanospeleology, Tepoztlan, Morelos, Mexico
Ciência Vitae
Comparison of the antibacterial activity of Azorean and Lithuanian honeys
2005
Baltrusaityte, Vilma; Venskutonis, Rimantas P
International Congress and 53rd Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant Research, Florence, Italy
Ciência Vitae
Contributo para o estudo da ecologia microbiana do fermento tradicional de pão
2005
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Sousa, C
Jornadas Insulares de Nutrição e Alimentação da Escola de Enfermagem de Angra do Heroísmo
Ciência Vitae
Honey - a potentially antimicrobial food ingredient
2005
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Moreira, Antonio Sergio Camelo; Silva, Celia Costa Gomes; Dapkevicius, Airidas
VII Encontro de Química dos Alimentos - Alimentos: tradição e inovação, saúde e segurança
Ciência Vitae
A indústria da restauração coletiva na Terceira face aos novos desafios da segurança alimentar
2004
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Silva, Célia Costa Gomes da; Dapkevicius, Airidas; Festa, Maria Madalena
XIV Congresso de Zootecnia, Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica
Ciência Vitae
Actividade antimicrobiana de amostras de mel ocntra isolados de Staphylococcus aureus
2004
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
III Jornadas de Ciências Agrárias
Ciência Vitae
Deposição de ferro nas águas do Atlântico por poeiras originárias do Saara
2004
Rodrigues, António Félix; Reis, M
Congresso Brasileiro de Oceanografia'2004, Santa Catarina - Itajaí, Brasil
Ciência Vitae
Mais informação, maior segurança - consumir queijo fresco de vaca seguro
2004
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Diário Insular
Ciência Vitae
Alimentos compostos para aves - análise dos riscos microbiológicos e estratégias para o seu controlo
2003
Oliveira, C
XIII Congresso de Zootecnia, Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica
Ciência Vitae
Bioactive compounds of natural origin from Azorean plants and honey
2003
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Medeiros, Jorge; Silva, Celia Costa Gomes
VI Encontro de Química dos Alimentos
Ciência Vitae
Prevalência de Escherichia coli O157:H7 em carcaças de suínos num matadouro português
2003
Silva, E
XIII Congresso de Zootecnia, Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica
Ciência Vitae
Principais contaminantes minerais nas espécies de cefalópodes mais comercializadas em Portugal
2003
Silva, D
XIII Congresso de Zootecnia, Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica
Ciência Vitae
Qualidade microbiológica da água e do leite em dez explorações leiteiras da Ilha Terceira
2003
Imperatori, M
XIII Congresso de Zootecnia, Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica - Produzir qualidade em segurança
Ciência Vitae
Biological Ensilage of Fish. Optimization of stability, safety and functionality
2002
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Ciência Vitae
Controlo de riscos na indústria alimentar
2002
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
Jornadas Açorianas de Tecnologia Alimentar - Segurança e Inovação
Ciência Vitae
Actividade antimicrobiana de méis açoreanos contra isolados de Staphylococcus aureus
2001
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Afonso, Beatriz; Matos, José Estevam Silveira; Silva, Celia Costa Gomes
IX Congresso de Zootecnia da Associação Portuguesa de Zootecnia - Maneio, Bem-estar e Produção Animal
Ciência Vitae
Biogenic amine formation and degradation by potential fish silage starter microorganisms
2000
Dapkevicius, Maria L
International Journal of Food Microbiology
Ciência Vitae
Lipid and protein changes during the ensilage of blue whiting (Micromesistius poutassou Risso) by acid and biological methods
1998
Dapkevicius, MDE; Batista, I; Nout, MJR; Rombouts, FM; Houben, JH; de Lurdes, Maria; Dapkevicius, Maria de Lurdes N Enes; et al
Food Chemistry
Potential of lactic acid bacteria for the upgrading of fish waste
1998
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; NOUT, M
VIII Congresso de Zootecnia da APEZ - Maneio, Bem-estar e Produção Animal
Ciência Vitae
Storage temperature effect on histamine formation in big eye tuna and skipjack
Upgrading fish waste by ensilage: keeping the biogenic amine content low
1997
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; NOUT, M
Annual NVVL Congress, Ede, The Netherlands
Ciência Vitae
Biogenic amine formation and degradation as criteria for the selection of safe fish silage starter microorganisms
1996
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; NOUT, M
Food Micro '96 - 16th International Symposium of the International Committee on Food Microbiology and Hygiene, Budapest, Hungary
Ciência Vitae
Biological fish silage as an alternative to fish meal production
1992
Enes, Maria de Lurdes
XXII Annual Meeting of the Western European Association of Fish Technologists (WEFTA)
Ciência Vitae
Ensilage as an alternative to reduction to fishmeal
1992
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
1:ªs Jornadas das Indústrias Agro-Alimentares, Instituto Superior de Agronomia, Universidade Técnica de Lisboa
Ciência Vitae
Biological ensilage of animal by-products
1991
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; Da Ponte, D
XI Semana Internacional das Pescas, Governo Regional dos Açores
Ciência Vitae
Soluções alternativas para a valorização de sub-produtos das indústrias de produção animal
1988
Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes
1.º Seminário de Ciência Regional
Ciência Vitae
Characterization of ESBL-Producing Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae Isolated from Clinical Samples in a Northern Portuguese Hospital: Predominance of CTX-M-15 and High Genetic Diversity
1914
Carvalho, Isabel; Carvalho, José António; Martínez-Álvarez, Sandra; Sadi, Madjid; Capita, Rosa; Alonso-Calleja, Carlos; Rabbi, Fazle; et al
Microorganisms
Lactic Acid Bacteria—Ensuring a Safe, Healthy Food Supply for Humankind since the Dawn of Our Civilization
Comprehensive Profiling of Klebsiella in Surface Waters from Northern Portugal: Understanding Patterns in Prevalence, Antibiotic Resistance, and Biofilm Formation
1297
Sara Araújo; Vanessa Silva; Dapkevicius, Maria de Lurdes Nunes Enes; José Eduardo Pereira; Ângela Martins; Gilberto Igrejas; Poeta, C Q
Water
2 Projetos de Investigação
0 Prestações de Serviço
Não existem prestações de serviço
Formação
Formação
2024/06/05 |
Título de Agregado Provas de Agregação em Tecnologia Alimentar Universidade dos Açores - Faculdade de Ciências Agrárias e do Ambiente, Portugal |
1994 - 2002 |
Doutoramento Biotecnologia, Nutrição e Tecnologia Alimentar Wageningen Universiteit, Países Baixos (TESE/DISSERTAÇÃO) "Biological Ensilage of Fish. Optimization of Stability, Safety and Functionality" |
1992 |
Outro Microbiologia Universidade dos Açores, Portugal (TESE/DISSERTAÇÃO) "Ensilagem Biológica de Peixe (componente científica); Isolamento de Bactérias do Ácido Láctico em Cultura Pura (componente pedagógica)" |
1979 - 1987 |
Licenciatura Ciências Agrárias - Produção Animal Universidade dos Açores, Portugal |
Áreas de Conhecimento
Biografia
Maria de Lurdes Nunes Enes Dapkevicius. Concluiu o(a) Doutoramento em Biotecnologia, Nutrição e Tecnologia Alimentar em 2002 pelo(a) Wageningen Universiteit, Doutoramento em Ciências Agrárias em 2012 pelo(a) Universidade dos Açores e Licenciatura em Ciências Agrárias - Produção Animal em 1987 pelo(a) Universidade dos Açores. É Professor Auxiliar no(a) Universidade dos Açores - Campus de Angra do Heroísmo e Professor Auxiliar no(a) Universidade dos Açores. Publicou 25 artigos em revistas especializadas. Possui 2 capítulo(s) de livros e 1 livro(s). Possui 1 patente(s) registada(s). Orientou 1 tese(s) de doutoramento. Orientou 4 dissertação(ões) de mestrado. Participa e/ou participou como Investigador em 1 projeto(s) e Investigador responsável em 1 projeto(s). Atua na(s) área(s) de Ciências Agrárias com ênfase em Biotecnologia Agrária e Alimentar com ênfase em Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar. Nas suas atividades profissionais interagiu com 146 colaborador(es) em coautorias de trabalhos científicos. No seu currículo Ciência Vitae os termos mais frequentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Bacteriologia; Bactérias do ácido láctico; Enterococcus; Staphylococcus; Queijo artesanal; Fermentação; Extremófilos; Actinomicetas; Biofilmes; Resistência a antibióticos; Bioatividade; Astrobiologia; biodiversidade; compostos bioactivos; conservação; grutas; Probióticos; Queijo; Péptidos bioactivos; .